Efterår

Det er ganske vist. Sommeren er forbi, og vejrudsigten tyder på at det er mere end bare i kalender-teknisk forstand. Lige så meget som vi har nydt sommerens sprælskhed, med sprøde terrasse-Rieslinger, Champagne-bruncher og kolde øl i parken, lige så meget må vi sande, at efterårets tunge kulisse er på vej ind på årstidernes scene. Den er i mange henseender vemoden selv. For den mad- og vinglade er der dog ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. For lige så falmende, efteråret kan virke, lige så livligt er det. Det er nu vi kan høste frugterne fra sommeren og smæske os i kantareller, ristede kastanjer, haveæbler og vildtkød. Og det skal vi.

Vigtigst af alt – for vinhandleren – er det nu vi kan trække de vine op, som sommerens insisterende umiddelbarhed har forkastet. Hermed følger mine personlige favoritter, når det handler om at udnytte efterårets gastronomiske rigdom.

Kantareltoast og moden Champagne

Okay, jeg er nødt til at starte der, hvor mit hjerte banker klarest. Kantarellerne; Skovens guld. Stegt af i smør på panden, med lidt finthakket skalotteløg, og så overhældt med fløde før det får lov lige at creme lidt op ved god varme. Smagt til med salt og peber. Og så bare på et stykke godt, ristet brød, drysset (og dryppet) med persille og citron.
Det er i sandhed svært ikke at holde af; Som en snack i tide og utide, eller som forret. Og allerhelst med et glas umami-drevet Champagne til. Allouchery-Bailly Interméde 2014 er som skabt til, med sin charmerende modenhed, cremethed og friskhed. Præcis som på toasten.

Er man mere til en rødvin, er der intet – som i slet intet – galt med det, og man kan med fordel vride toppen af en flaske tysk Pinot Noir, f.eks. Ellermann-Spiegels Spätburgunder.  

Ristede kastanjer og Beaujolais-Noveau

…Hvis du kan vente så længe

For at blive i snack-verdenen, er der vel heller ikke meget der svinger som ristede kastanjer med smør. Det er jo egentlig for sjældent vi danskere trækker de finurlige knotter med hjem i køkkenet, hvilket er en stor skam. Der er mange spisekastanjer i Danmark og det er virkelig nemt at forvandle dem til en næsten dekadent snack.

Kan du vente til den tredje torsdag i november, sker det vidunderlige, at den perfekte vin-ledsager kommer susende på bedste Thorkild Thyrring-facon direkte fra Beaujolais i Frankrig; Beaujolais Noveau. Den helt unge, parfumerede vin gør sig bare godt til kastanjernes dunkle men umiddelbare nøddesmag. Vinen kan købes hos din vinhandler på dagen og måske dagene efter, men ellers er den væk igen.

Kan du ikke time din kastanje-lyst med de franske vinbønders arbejdstempo, findes der heldigvis råd for det. En Alsace Pinot Gris er også et umådelig fint følgeskab til, og styrken ligger måske i, at den serveres kold og derfor giver et godt modspil til de brandvarme kastanjer. Den legendariske Alsace-producent Josmeyer laver et rigtig godt bud.

Kronvildt og Barbaresco

Intet kan handle om efteråret, uden også at handle om vildtsæsonen. Det er som at fortælle historien om Romeo, uden at nævne Julie. Det er ikke en fejl vi begår her i foretagendet.
Vildtkød er jo et meget vidt begreb, og derfor vil jeg begrænse mig til krondyr og dådyr. Det er dem, der oftest lander i min gastronomiske postkasse – som om de gør det ret tit…

Der er næppe noget, der kan begejstre mere end veltilberedt dyreryg. Og der er næppe noget, der kan splitte vandene mere end valg af vinen, der skal ledsage det potente men sarte kød.

Mit personlige forskningsprojekt på området har dog utvivlsomt kåret Barbaresco, den polerede og artige Barolo-lillebror, som vinder. F.eks. den dygtige Albino Rocca’s Barbaresco. Den har  den sarte duft med masser af underskov og tørrede kirsebær der går godt til dyreryggens (i min optik) faste følgesvend; Stegte svampe og krydderurter. Og så har den strukturen til at stå i mod det kraftigt smagende og ofte strukturerede kød.


Jeg må nok indrømme at jeg kunne blive ved med at underholde i denne gastronomiske og vinøse manege. Men en klog kollega har fortalt mig, at man må begrænse sig til én A4-side på bloggen. Jeg tvivler ikke et sekund på, at han har ret. Tilbage er således kun at sige tak for sommeren, og velkommen til efterårets vemodige, falmende men helt fantastiske lyd af spiselige celloer.

Skulle man mangle endnu et par efterårsidéer, kan jeg ikke dy mig fra at sige gammeldags æblekage og Pineau des Charantes, eller Græskarsuppe og Chenin Blanc. Men så stopper jeg også!

For god ordens skyld er der direkte links til de omtalte vine, der hvor de er omtalt. Men ellers kommer du bare forbi butikken, hvor vi står klar til at sende efterårsvine med dig hjem.

Skrevet af Jeppe Vembye

Relaterede opslag

Champagne – og Mosel!

På påsketur til Champagne for at besøge tre af vores nye Champagne huse – Waris Hubert, Le Guédard og Allouchery-Bailly. Efter et overnatnings pit-stop 30

Læs mere →
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop

      Søg efter vin, spiritus, specialiteter og gaver

      Er du fyldt 18 år?

      Da det her på siden er muligt at købe alkohol, skal du være fyldt 18 år for at handle.