Beskrivelse
Pithos Rosso er en af vinbrugets tre amfora-vine, men den flaskes nu som Vittoria Rosso DOC. Den fremstilles på store terracotta-amforaer på ca. 400 liter, der er nedgravede i vineriets stemningsfulde lagringshal. De afstilkede druer fyldes i amforaen, som lukkes med en tætsluttende topplade. Her får indholdet så lov at gære og macerere på skindene i ca. 10 måneder inden vinen tappes over på flasker for yderligere lagring. Metoden giver vinen et helt særligt udtryk, og langt mere smidige og milde tanniner end man måske kunne forvente, og frugten forbliver utroligt lys, elegant og delikat, og det giver en enestående, kompleks og intens rødvin, med forunderlig lethed, og en flot syreprofil.
En unik vin af næsten gravitetsløs intensitet, der forener en lys bærfrugtighed med noter af læder og solbagt jord. I munden opleves en særegen balance mellem den røde frugt, tannin og den friske, livgivende syre. Smagen er frugtig med dejlige noter af ribs, jordbær, hindbær og kirsebær, som ledsages af et let urtet præg.
Serveres ved 14-16 grader.
Om huset:
COS blev grundlagt af de tre venner Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano i 1980 og vinbruget er beliggende i den historiske by Bastonaca,
nær Vittoria på den sydøstlige del af Sicilien. COS er et akronym, dannet af forbogstaverne i de tre efternavne og fra en beskeden start med blot 3,6 ha til rådighed og en første årgang, 1980, der blot gav 1470 flasker, råder man nu over ca. 36 ha beplantet med vin og fremstiller i omegnen af 200.000 flasker årligt. De mellemliggende år dækker over en udvikling, der skulle revolutionere Cerasuolo di Vittoria-zonen. Trioen købte Joseph Cilias gamle familievingård i 1980. I 1985 forlod Cirino samarbejdet og solgte derfor sine aktier til søsteren Pinuccia. Den nye trio købte La Villa Fontane i 1991 og de 8 tilhørende ha blev beplantet med vin. Pinuccia solgte sine aktier i 1995 og Giambattista og Giusto fortsatte med at udvide markarealerne gennem opkøb.
Deres fascination af oldtidens vinfremstilling førte blandt andet til de første indkøb af terracotta-amforaer i Spanien i 2000, hvor første årgang af Pithos Rosso også blev undfanget, oprindeligt som en Cerasuolo di Vittoria DOC. De to venners arbejde med at gøre Cerasuolo di Vittoria til DOCG lykkedes i 2005, og samme år købte de yderligere 20 ha jord i nærheden af La Villa Fontane, hvilket også blev en anledning til at omlægge dyrkningen af jorden. I deres søgen efter at udtrykke Vittorias forskellige dyrkningshabitater og for at arbejde i større harmoni med naturen besluttede de at følge biodynamiske principper i landbruget og alle vine er fra 2013 certificeret økologiske.